Fysioveld in beweging

Peesaandoeningen

Een pees verbindt een spier met een vast punt in het lichaam. Meestal hecht een pees aan op een stuk bot. De spier en pezen werken samen en hechten aan twee stukken bot (begin- en eindpunt). Hierdoor kunt u bewegen. Een pees is gemaakt van collageen weefsel: het is erg stug en een pees is veel minder doorbloed dan een spier. Overbelasting is een belangrijke oorzaak voor het ontwikkelen van peesklachten. Bij overbelasting denken we snel aan zwaar tillen of belasten. Maar ook als de pees na belasten te weinig rust krijgt, kan daarop de volgende belasting leiden tot klachten. Er zijn 3 verschillende peesaandoeningen die vaak voorkomen, namelijk tendinitis, tendinose en een ruptuur (scheur).

Tendinitis (peesontsteking)

Bij tendinitis is er sprake van een peesontsteking. Vaak ontstaat een peesontsteking door overbelasting. Dit kan zijn doordat u heel veel dezelfde beweging maakt, maar ook door bewegingen uit te voeren vanuit een lastige houding (bijvoorbeeld automonteur of bouwvakker).

Tendinose

Bij tendinose is er een afname van de kwaliteit van het peesweefsel. Er ontstaan kleine microscheurtjes in de pees. Dit kan komen door ouderdom, maar ook door te veel doen (overbelasting), juist te weinig doen (onderbelasting), bepaalde medicatie of bij systeemaandoeningen zoals Reumatoide artritis. De pees wordt door de microscheurtjes dikker en zwakker.

(Partiele-)Ruptuur

Als er sprake is van een ruptuur dan is de pees afgescheurd. Bij een partiele ruptuur is de pees voor een gedeelte gescheurd. Een (partiele-) ruptuur kan acuut ontstaan door bijvoorbeeld een val, een ongeluk of een sportongeval. Ook kan het zijn dat er afname is van de kwaliteit van het weefsel, zoals bij een tendinose, waardoor de pees minder kracht kan overdragen en uiteindelijk (gedeeltelijk) scheurt.

Aandoeningen

Peesaandoeningen kunnen op meerdere plekken in het lichaam voorkomen. Veel voorkomende peesaandoeningen zijn:

Diagnose en behandeling

Voor een goede diagnose zijn er een aantal specifieke testen die uitgevoerd kunnen worden. Afhankelijk van de uitslag kan er een specifiek behandelplan opgesteld worden. Mogelijke behandelingen zijn:

  • adviezen belasting/belastbaarheid, waarbij in de eerste fase rust en lichte oefeningen belangrijk zijn.
  • spierlengte oefeningen
  • spierkrachtoefeningen
  • verbeteren van de spierbalans
  • aanpassen van het trainingsschema

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met ons op!