Fysioveld in beweging

Kruisbandletsel

De kruisband is een band (ligament) in de knie die zorgt voor stabiliteit. De kruisband bestaat uit twee bundels en is ongeveer zo dik als een pink. In de kruisbanden zitten zenuwuiteinden die informatie van de knie doorsturen naar de hersenen. Zo weten we exact hoe de knie staat: is hij iets gebogen of juist niet.

Oorzaken en symptomen

Als we het hebben over kruisbandletsel, gaat het in de meeste gevallen over de voorste kruisband. Voorste kruisbandletsel komt vaak voor bij voetbal (zowel zaalvoetbal als veldvoetbal), skiën of door een ongeval. In meer dan de helft van de gevallen is er geen sprake van lichamelijk contact. Meestal draait het onderbeen naar buiten waarbij het bovenbeen in een X-stand komt te staan. Het (af-)scheuren van de voorste kruisband gaat in milliseconden en het is mogelijk dat je een knappend geluid hoort. Vaak treedt er, na enkele uren, een zwelling op in de knie. Het bekendste symptoom voor een voorste kruisband ruptuur (scheur) is een ‘giving-away’ gevoel: de knie voelt instabiel aan waarbij er een ongecontroleerde beweging plaats vindt tussen het bovenbeen en het onderbeen. Er is lang niet altijd sprake van pijn. Soms is er naast voorste kruisbandletsel ook nog andere schade aanwezig, zoals meniscusletsel of binnenbandletsel.

Diagnose en behandeling

Voor een goede diagnose zijn er een aantal specifieke testen die uitgevoerd kunnen worden. Afhankelijk van de uitslag kan er een specifiek behandelplan opgesteld worden. Ook is het mogelijk dat u wordt doorgestuurd naar de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een orthopeed. Vaak wordt er in het ziekenhuis een MRI gemaakt.

Niet in alle gevallen is er een operatie nodig. Bij Fysioveld in beweging zullen we kijken wat voor u de beste optie is. Zowel het trainen waarbij geen operatie nodig is, als het trainen voor de operatie én de revalidatie na de operatie is bij ons mogelijk.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met ons op!