Fysioveld in beweging

Manuele therapie

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich heeft verdiept in het onderzoeken en het behandelen van patiënten met bewegingsgerelateerde (pijn-)klachten. Manuele therapie is met name gericht op de wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen. Vaak hangen klachten samen met pijn en het slechter bewegen van één of meerdere gewrichten.

Veel voorkomende klachten die wij behandelen zijn:

  • hoofd- en nekpijn (ook in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom);
  • duizeligheidsklachten;
  • schouderklachten (soms geven deze klachten uitstraling naar de armen/handen);
  • hoge rugklachten (ook in combinatie met rib- en borstpijn);
  • lage rugklachten (soms geven deze klachten uitstraling naar de benen);
  • heup-, knie- en enkelklachten (zowel sportgerelateerde als niet-sportgerelateerde klachten).

Tijdens het intakegesprek en het onderzoek wordt er gekeken naar samenhang en verbanden tussen klachten. De oorzaak van uw klachten kan ergens anders in het lichaam zijn dan waar u klachten ervaart. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan tintelingen in de voet die veroorzaakt worden door rugklachten of hoofdpijnklachten die veroorzaakt worden door nekklachten.

Daarnaast wordt gekeken welke factoren nog meer invloed kunnen hebben op uw klachten. Ervaart u bijvoorbeeld de laatste tijd veel stress? Heeft u de laatste tijd iets ingrijpends meegemaakt? Dit zijn voorbeelden waardoor klachten niet (snel) verminderen of sneller terug kunnen komen. Ook met deze factoren houden wij rekening, zodat we u zo goed mogelijk kunnen begeleiden in uw herstel.

Intake

Tijdens de eerste afspraak worden er allerlei vragen gesteld met betrekking tot uw klacht: waar heeft u klachten? Wanneer heeft u klachten? Zijn er mogelijkheden die u kan doen om de pijn te verergeren of juist te verminderen? Waar denkt u zelf dat de klachten vandaan komen? Nadat er een duidelijk beeld is ontstaan van uw klachten wordt er een onderzoek uitgevoerd. Tijdens het onderzoek worden allerlei testen en bewegingen uitgevoerd. Na het vraaggesprek en het onderzoek bespreken wij de uitkomsten van het onderzoek, zodat u op de hoogte bent van de oorzaak van uw klachten.

Behandeling

Wanneer de klachten in kaart zijn gebracht kan er een specifiek behandelplan opgesteld worden. In dit behandelplan wordt de oorzaak (of oorzaken) van de klacht behandeld. Er kunnen specifieke technieken toegepast worden om uw houding en bewegingen te verbeteren. Voorbeelden van behandelingen zijn: mobilisaties, manipulaties of bijvoorbeeld oefentherapie (gericht op uithoudingsvermogen, houding, kracht, stabiliteit of coördinatie). Daarnaast geven wij adviezen en duidelijke instructies mee, zodat u ook zelf aan de slag kan met uw herstel.

Beide therapeuten hebben de master Orthopedische Manuele Therapie succesvol afgerond.

Benieuwd of de manueel therapeut iets voor u kan betekenen? Neem contact met ons op!