Fysioveld in beweging

Tennisarm (tenniselleboog)

Bij de tennisarm zijn de pezen aan de buitenzijde van de elleboog geïrriteerd. Dit zijn de pezen van de strekspieren in de onderarm en worden gebruikt bij handelingen waarbij een combinatie van een knijpbeweging met de hand en een draaibeweging van de arm plaatsvindt. Bijvoorbeeld het wringen, voorwerpen oppakken of schroevendraaien.

Symptomen

De pijn zit meestal aan de buitenzijde van de elleboog en kan uitstralen naar de bovenarm, pols en hand. Soms is er sprake van krachtsverlies. Dit is te merken met het bovenhands vastpakken van voorwerpen (bijvoorbeeld een stoel).

Oorzaak

Overbelasting is een belangrijke oorzaak voor het ontwikkelen van peesklachten. Bij overbelasting denken we snel aan zwaar tillen of belasten. Maar ook als de pees na belasten te weinig rust krijgt, kan daarop de volgende belasting leiden tot klachten. Met minder zware belastingen kan er dus ook peesletsel ontstaan. Denk hierbij aan mensen die een tennisarm ontwikkelen. De statische houding (bijvoorbeeld bij kantoorwerk) kan leiden tot een tennisarm. De pees krijgt namelijk te weinig ontspanning.

Behandeling

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor één concrete behandeling van een tennisarm. Het is in ieder geval goed om te blijven bewegen ondanks de pijn. Daarnaast kunnen wij u helpen om inzicht te geven in uw klacht, evenals het geven van oefeningen en adviezen. Wacht in ieder geval niet te lang met hulp inschakelen. De tennisarm kan chronisch worden, waardoor de klachten maanden tot jaren kunnen aanhouden.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met ons op!