Fysioveld in beweging

Spierscheuring (spierruptuur)

Een spierscheuring of verrekking kan in elke spier ontstaan en wordt meestal veroorzaakt door een overbelasting of een val. De meest bekende spierscheuringen zijn de zweepslag in de kuit of de hamstring.

Hamstring

Bij een spierscheuring in de hamstring scheuren er enkele of meerdere vezels van de spier. De scheur ontstaat vaak op de overgang van spier naar pees. Bij deze overgang gaat het stugge en stevige peesweefsel over in zacht spierweefsel. Een spierscheur gaat gepaard met een bloeding. Hierdoor kan er een blauwe plek op jouw been zichtbaar worden.

Zweepslag van de kuit (coupe de fouet)

Bij een zweepslag in de kuit is er sprake van een spierscheur dat ontstaat door een krachtige aanspanning van de spier tegen grote weerstand. Vaak ontstaat een zweepslag tijdens het sporten. Je voelt vaak alsof er een steentje tegen je kuit aan wordt gegooid of alsof iemand met een zweep tegen de kuit aanslaat.

Oorzaken

Een spierscheuring komt vaak voor bij het aanzetten voor een sprint of juist bij het afremmen. Ook sporten, zoals voetbal, waarbij er gesprongen en getrapt wordt geeft een verhoogd risico. Daarnaast zijn er meerdere factoren die de kans op een spierscheur vergroten, namelijk verstoring van spierbalans, verkorte hamstrings, onvoldoende warming-up en spiervermoeidheid in de hamstrings. 

Behandeling

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen waar de klachten vandaan komen. Komt het bijvoorbeeld door een verstoring van spierbalans, is er sprake van spierkrachtvermindering of een spierverkorting? Nadat dit onderzocht is, wordt er een specifiek behandelplan opgesteld. Mogelijke behandelingen zijn:

  • adviezen belasting/belastbaarheid, waarbij in de eerste fase rust en lichte oefeningen belangrijk zijn.
  • spierlengte oefeningen
  • spierkrachtoefeningen
  • verbeteren van de spierbalans
  • aanpassen van het trainingsschema

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met ons op!