Fysioveld in beweging

Verzwikte enkel

Bij een enkelverzwikking (enkeldistorsie) draait de voet te ver naar binnen of buiten toe. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een val of een misstap. Ook zijn er sporten die de kans op een enkelverzwikking doen toenemen, zoals zaal- of contactsporten. Als we het hebben over een verzwikte enkel dan is er vaak sprake van het oprekken en/of inscheuren van de enkelbanden. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. De klachten na een enkelverzwikking kunnen variëren van mild (lichte verzwikking) tot ernstig zoals een enkelbreuk (fractuur) of een scheur in de enkelbanden.

Symptomen

Bij het verzwikken van de enkel is er meestal sprake van een stekende pijn. De pijn zakt na enkele minuten vaak weer wat af. Ook wordt de enkel vaak dik en blauw. Steunen op de enkel, zoals tijdens het staan en lopen, is pijnlijk.

Advies

De meeste enkelverzwikkingen herstellen gelukkig vanzelf weer binnen enkele maanden. Normaal gesproken kun je binnen één tot twee weken weer redelijk normaal lopen en binnen twee tot drie maanden weer sporten. Toch komt het vaak voor dat je net niet genoeg herstelt en snel weer een nieuwe enkelverzwikking krijgt. Meestal komt dit door te weinig spierkracht en de balans/coördinatie niet voldoende hersteld is. Dit kan tijdens dagelijkse werkzaamheden en het sporten erg hinderlijk zijn. Bij Fysioveld in beweging kijken wij eerst naar de oorzaak van de klacht. Daarna stellen wij een specifiek behandelplan op om recidieven (herhalingen) te voorkomen. 

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met ons op!