Fysioveld in beweging

Lage rugklachten

Lage rugklachten

Lage rugklachten is een van de meest voorkomende aandoeningen. Lage rugklachten worden ook wel eens spit of lumbago genoemd. Lage rugklachten kunnen onderverdeeld worden in aspecifieke lage rugpijn en specifieke lage rugpijn. Aspecifieke lage rugpijn is de meest voorkomende vorm van lage rugpijn. De oorzaak van de pijn is niet specifiek, want er kan bij u geen structuur worden aangewezen die de rugpijn veroorzaakt. Vaak is het een combinatie van letsel aan de banden, spieren of (facet)gewrichten van de wervelkolom. Ook vermoedt men dat veroudering, slijtage of letsel aan een tussenwervelschijf een belangrijke rol speelt in het ontstaan van aspecifieke lage rugpijn.

Aspecifieke lage rugpijn

Bij aspecifieke lage rugpijn kunnen uw symptomen, het ontstaansmoment en de locatie van de klachten sterk verschillen. Meestal ervaart u de volgende klachten:

  • pijn in de lage rug
  • uitstraling naar de bilregio/bovenbeen. De pijn wordt verergerd door bepaalde houdingen en bewegingen.
  • ochtend- en/of startstijfheid

Ondanks dat er geen specifieke structuur bij u aangewezen kan worden, zijn deze klachten vaak goed te behandelen. Het advies is om in beweging te blijven, bijvoorbeeld door te wandelen en veel af te wisselen van houding. Normaal gesproken verminderen de klachten binnen vier tot zes weken voor 80-90%. Indien uw klachten binnen drie weken niet afnemen, is er sprake van een afwijkend beloop. Als er sprake is van een afwijkend beloop, u twijfelt over de (oorzaak van uw) klachten of u wilt graag advies, dan is het verstandig om contact  op te nemen met een van onze manueel therapeuten.

Specifieke lage rugpijn

Bij specifieke rugklachten is de oorzaak van uw rugklachten bekend. U kunt hierbij denken aan verschillende aandoeningen, zoals een hernia, wervelinzakking, osteoporose of bijvoorbeeld een gebroken wervel. Hierdoor zijn de klachten ook verschillend. Een manueel therapeut is de aangewezen persoon om onderzoek te doen naar de lage rug.

  • Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met ons op!
  • Bij Fysioveld in beweging kunnen wij vaak uw klachten verminderen/verhelpen.
  • Na een specialistisch onderzoek zullen wij de oorzaak van uw klachten achterhalen. Zo kan er specifiek behandeld worden. Na het onderzoek leggen wij u graag uit wat er uit het onderzoek is gekomen en wat de oorzaak is van uw klachten.
  • Samen met u stellen wij een persoonlijk behandelplan op. Vaak geven wij u adviezen en oefeningen mee, zodat wij samen zorgen voor een snel en optimaal resultaat.
  • Een manueel therapeut is hier de aangewezen persoon voor, aangezien zij tijdens de opleiding manuele therapie 3 jaar lang extra kennis hebben opgedaan over de wervelkolom.
  • De fysiotherapeuten van Fysioveld in beweging hebben beiden de opleiding extended scope – gericht verwijzen afgerond. Hierdoor zijn wij beter in staat om te beoordelen of aanvullend onderzoek van de lage rug, bijvoorbeeld een röntgenfoto of scan, noodzakelijk is. Dit doen wij altijd in overleg met u en met uw huisarts.