Fysioveld in beweging

Elleboog, hand- en polsklachten

Elleboog, hand- en polsklachten

Er zijn verschillende aandoeningen van de elleboog. De meest bekende aandoening is de tennisarm.

Tennisarm

Een tennisarm is een veelvoorkomende aandoening, waarbij u pijn aan de buitenzijde van de elleboog ervaart. De pijn kan uitstralen naar uw onderarm, pols en hand. De oorzaak van een tennisarm is het veelvoudig aanspannen van uw onderarmspieren. Dit kan door het steeds herhalen van dezelfde polsbewegingen, zoals schilderen, poetsen (doek uitwringen), computeren of werken met bijvoorbeeld een schroevendraaier. De klachten ontstaan meestal geleidelijk. Behalve pijn kunt u ook krachtsverlies en/of beperking in het volledig strekken van de elleboog ervaren.

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor één concrete behandeling van een tennisarm. Het is in ieder geval goed om te blijven bewegen ondanks de pijn. Daarnaast kunnen wij u helpen om inzicht te geven in uw klacht, evenals het geven van oefeningen en adviezen. Wacht in ieder geval niet te lang met hulp inschakelen. De tennisarm kan chronisch worden, waardoor de klachten maanden tot jaren kunnen aanhouden.

Golfersarm

De golfersarm lijkt veel op een tennisarm. Alleen bevinden uw klachten zich nu aan de binnenzijde van de elleboog. De klachten ontstaan langzaam. Een golfersarm wordt vaak veroorzaakt door langere tijd dezelfde bewegingen te maken met de arm, waarbij er iets wordt vastgehouden. Bijvoorbeeld gereedschap of tijdens het golfen.

Er is weinig concreet onderzoek gedaan naar de golfersarm. Er is bewijs dat spierkracht- en rekoefeningen kunnen helpen bij het herstel. Wij kunnen u hierbij helpen.

Hand- en polsklachten

Naast elleboog klachten, komen hand- en polsklachten ook regelmatig voor. Bijvoorbeeld na een trauma zoals een val of een ongeluk. Ook kunnen hand- en polsklachten ontstaan na overbelasting. Het is belangrijk dat er bij u snel een diagnose gesteld kan worden, zodat er een gericht behandelplan opgesteld kan worden. Eén van de meest bekende hand- en polsklachten is het carpaal tunnel syndroom. Bij het carpaal tunnel syndroom wordt de middelste handzenuw ingeklemd ter hoogte van uw polsgewricht. Hierdoor ontstaat pijn, tintelingen of een doof gevoel in uw vingers (duim, wijsvinger en middelvinger) en uw handpalm. De tintelingen en/of doof gevoel zult u vaak in de nacht ervaren. Het is ook mogelijk dat uw krachtsverlies ervaart in de hand.

Met specifieke testen kunnen wij onderzoeken of er sprake is van een carpaal tunnel syndroom. Daarnaast testen wij ook andere gewrichten, zoals de elleboog, schouder en nek om te kijken waar de zenuw ingeklemd wordt. We zullen u gerichte adviezen geven en met u bespreken of een brace/spalk verstandig is.

Naast het carpaal tunnel syndroom, kunnen ook bijvoorbeeld de ziekte van Quervain, artrose van de hand en een trigger-/ mallet finger zorgen voor hand- en polsklachten. Er zijn dus meerdere oorzaken van pols- en handklachten. Het is belangrijk dat er bij u snel een diagnose gesteld kan worden, zodat er een gericht behandelplan opgesteld wordt.

  • Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met ons op!
  • Bij Fysioveld in beweging kunnen wij vaak uw klachten verminderen/verhelpen.
  • Na een specialistisch onderzoek zullen wij de oorzaak van uw klachten achterhalen. Zo kan er specifiek behandeld worden. Na het onderzoek leggen wij u graag uit wat er uit het onderzoek is gekomen en wat de oorzaak is van uw klachten.
  • Samen met u stellen wij een persoonlijk behandelplan op. Vaak geven wij u adviezen en oefeningen mee, zodat wij samen zorgen voor een snel en optimaal resultaat.