Sportblessures

Sportblessures

Veel mensen herkennen het wel; ben je net weer gestart met sporten krijg je klachten, waardoor je niet meer vrij kan bewegen. Blessures kunnen je (sport)prestatie en plezier behoorlijk in de weg staan. Een (sport)blessure kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaat het als gevolg van een overbelasting of trauma. Ook kan het dragen van verkeerde schoenen kan leiden tot een (sport)blessure.

Overbelasting

Bij overbelasting is uw lichaam een korte of lange tijd te zwaar belast. Overbelasting kan ontstaan door een te snelle trainingsopbouw. Er wordt van het lichaam op dat moment meer gevraagd dan dat het aan kan, waardoor pijn en ongemakken kunnen ontstaan.  

Naast een te snelle trainingsopbouw zijn er nog meerdere oorzaken die voor overbelasting kunnen zorgen, namelijk:

  • Zware belasting en te weinig rust. Het lichaam heeft hierdoor geen tijd om te herstellen. 
  • Langdurig dezelfde bewegingen uitvoeren. Dit is een zware belasting voor spieren en pezen.

Trauma

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als gevolg van een trauma kunnen blessures ontstaan. Dit kan leiden tot milde klachten (net niet verzwikken van de enkel), maar ook tot ernstige klachten. Denk aan een spierscheuring, kneuzing van het gewricht of het in-/afscheuren van banden (bijvoorbeeld enkelbanden of kruisbanden). 

Ook kan een trauma sneller ontstaan wanneer je vermoeid bent of wanneer je lichaam overbelast hebt. Aan het einde van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd is je lichaam vaak vermoeid, waardoor balansverstoringen in het lichaam minder goed opgevangen kunnen worden. Hierbij kun je denken aan een enkelverzwikking of het verdraaien van de knie.

Materiaal

Voor veel sporten heeft u passend materiaal nodig, zoals geschikte kleding en schoenen. Goed materiaal kan blessures voorkomen. Regelmatig gebruiken mensen nog hardloopschoenen die al enkele jaren in de kast staan of versleten zijn door jarenlange gebruik. Hierdoor kan de kwaliteit van de schoenen afnemen, waardoor je een andere looptechniek ontwikkelt. Dit kan leiden tot blessures aan voeten, bijvoorbeeld hielspoor en achillespeesklachten, maar ook klachten aan de enkels, knieën en heupen zijn mogelijk. 

Aandoeningen

Er zijn veel verschillende soorten (sport-)blessures. Veel voorkomende blessures zijn:

Al deze blessures hebben andere symptomen en een andere behandeling nodig. Bij Fysioveld in beweging stellen wij na een intakegesprek en een onderzoek een specifiek behandelplan op voor uw klachten, zodat u zo snel mogelijk van uw blessure af bent. 

  • Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met ons op!
  • Bij Fysioveld in beweging kunnen wij vaak uw klachten verminderen/verhelpen.
  • Na een specialistisch onderzoek zullen wij de oorzaak van uw klachten achterhalen. Zo kan er specifiek behandeld worden. Na het onderzoek leggen wij u graag uit wat er uit het onderzoek is gekomen en wat de oorzaak is van uw klachten.
  • Samen met u stellen wij een persoonlijk behandelplan op. Vaak geven wij u adviezen en oefeningen mee, zodat wij samen zorgen voor een snel en optimaal resultaat.