Meniscus

In het kniegewricht zitten 2 maanvormige kraakbeenschijven: de binnen- en buitenmeniscus. De meniscus zorgt ervoor dat de knie soepel kan bewegen. Als er letsel ontstaat aan de meniscus dan kunnen we 2 soorten letsel onderscheiden: acuut letsel en degeneratief letsel. Bij een acuut meniscus letsel is er vaak sprake van een draaibeweging waarbij er veel gewicht op de knie is. We spreken van degeneratief meniscus letsel als de kwaliteit van de meniscus achteruit is gegaan door veroudering.

Symptomen

Als er sprake is van een ‘meniscusleasie’ dan gaat dit meestal gepaard met pijn. De pijnklacht kan zowel aan de binnenkant van de knie als aan de buitenkant van de knie aanwezig zijn. Dit is afhankelijk van de meniscus die aangedaan is. Vaak ontstaat er zwelling en het kan zijn dat de knie ‘op slot’ schiet. De knie kan dan niet meer goed strekken doordat het er stukje meniscus los in de knie zit. Er zijn veel dagelijkse dingen die belemmerd worden bij meniscus letsel. Zo zijn lopen, traplopen en hurken vaak lastig.

Diagnose en behandeling

Voor een goede diagnose zijn er een aantal specifieke testen die uitgevoerd kunnen worden. Afhankelijk van de uitslag kan er een specifiek behandelplan opgesteld worden. Tegenwoordig worden lang niet meer alle meniscusletsels nog geopereerd. Vooral als er sprake is van degeneratief (ouderdoms-)letsel wordt er eerst gekozen voor conservatief beleid (behandeling zonder operatie).

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem contact met ons op!